هیچ قطره آب و هیچ دانه غذایی نباید هدر رود

به گزارش ایسنا به نقل از پاد، نشست بینالمللی «جلوگیری از ضایعات آب و غذا» با حضور مقامات عالیرتبه کشورهای مختلف، وزرا، پژوهشگران و نمایندگان سازمانهای بینالمللی در ترکیه برگزار شد. در این نشست، غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی ایران، به ارائه دیدگاهها و برنامههای کشور در حوزه کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و ارتقای بهرهوری آب پرداخت.
در ابتدای سخنان خود، وزیر جهاد کشاورزی با تقدیر از ابتکار «آمینه اردوغان» و «ابراهیم یومالکی» در برگزاری این نشست، بر اهمیت جهانی موضوع حفاظت از منابع حیاتی آب و غذا تأکید کرد و گفت منابع آب و غذا علاوه بر نقش تعیینکننده در ثبات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی، در تعالیم دینی نیز از جایگاه ویژهای برخوردارند.
نوری با بیان اینکه ایران سرزمینی با سابقه تاریخی در مدیریت آب است، اظهار داشت: «ملت ایران هزاران سال پیش با ابداع قنات، هنر زیستن در دل کویر را به جهان آموختند.»
وی با اشاره به تأثیرات تغییرات اقلیمی، خشکسالیهای پیدرپی و تنش آبی بر کشور افزود: «امروز در شرایطی با کاهش منابع آب تجدیدپذیر، رشد تقاضای غذایی و افزایش هدر رفت محصولات کشاورزی روبهرو هستیم که بیش از ۷۰۰ میلیون نفر در جهان گرسنهاند و روزانه بیش از یک میلیارد وعده غذایی در جهان هدر میرود.»
وزیر جهاد کشاورزی با تشریح پیامدهای ضایعات غذا و آب، از جمله تخریب خاک، کاهش آبهای زیرزمینی، انتشار گازهای گلخانهای و تشدید تغییرات اقلیمی، تأکید کرد: «کاهش هدررفت غذا در واقع کاهش هدررفت آب است و یکی از کمهزینهترین و موثرترین راهکارها برای افزایش عرضه جهانی غذا محسوب میشود.»
وی با اشاره به برنامههای جمهوری اسلامی ایران برای کاهش ضایعات محصولات کشاورزی از ۳۰ درصد به ۱۵ درصد، اقدامات انجامشده را شامل توسعه زنجیره ارزش، ارائه دستورالعملهای کاهش ضایعات، ایجاد سامانههای ثبت و رهگیری محصولات باغی، توسعه زنجیره سرد و کاهش قابل توجه ضایعات در محصولات مهمی چون گندم، سیبزمینی، سیب، مرکبات، انگور و خرما عنوان کرد.
نوری افزود: «به عنوان مثال، ضایعات سیبزمینی طی ۱۵ سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است.»
وی همچنین از ورود بخش قابل توجهی از پسماندهای حاصل از تولید و فرآوری محصولات کشاورزی به چرخه تولید خوراک دام و استخراج ترکیبات با ارزش افزوده خبر داد و گفت: «این پسماندها که پیشتر سبب آلودگی و تولید گازهای گلخانهای میشدند، امروز به مدد فناوری به بخشی از چرخه تولید تبدیل شدهاند.»
وزیر جهاد کشاورزی بخش دیگری از سخنان خود را به موضوع ارتقای بهرهوری آب در کشاورزی اختصاص داد و اجرای برنامههایی چون حکمرانی کارآمد آب، مدیریت جامع حوضههای آبخیز، تعادلبخشی سفرههای زیرزمینی، توسعه آبخیزداری و آبخوانداری، گسترش سیستمهای نوین آبیاری، توسعه گلخانهها و حمایت از کشت نشایی را از جمله اقدامات ایران برای صرفهجویی در منابع آب عنوان کرد.
در پایان، نوری با تأکید بر ضرورت همکاریهای چندجانبه برای مقابله با محدودیت منابع آب و کاهش هدررفت غذا گفت: «آینده امنیت غذایی جهان به میزان مسئولیتپذیری و همکاری امروز ما وابسته است. اگر بتوانیم هدررفت آب و غذا را کاهش دهیم، به افزایش ظرفیت تولید، صلح، ثبات، سلامت و پایداری جهانی کمک کردهایم.»
وی سخنان خود را با این جمله به پایان رساند: «اجازه دهید با هم تعهد کنیم که هیچ قطره آب و هیچ دانه غذایی تلف نشود.»
انتهای پیام



